سیدمحمد عطائی | شهرآرانیوز؛ حسن عالمی، مدیرعامل یک شرکت کارآفرینی و مسئول کارگاه تولید ماسک در محله گلشهر است. او متولد سال ۱۳۶۲ در مشهد است و پدر و مادرش سال ۱۳۵۴ از افغانستان به ایران مهاجرت کردهاند. عالمی و خواهر برادرهایش همه در ایران به دنیا آمدهاند.
عالمی فعال فرهنگی جامعه مهاجر و دانشجوی دکتری جامعهشناسی برنامهریزی شهری در دانشگاه خوارزمی تهران است.
از او درباره کارگاه تولید ماسک میگوید: از بهمنماه سال گذشته که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، متوجه شدیم که با کمبود مواد بهداشتی روبهرو هستیم. این موضوع باعث شد که در صدد تامین سرمایه برای تولید ماسک برآییم.
وی ادامه داد: سرمایهگذاران این کار از مهاجران افغانستانی هستند که به کشورهای اروپایی مهاجرت کردهاند، اما همچنان به گلشهر تعلق خاطر دارند.
عالمی ادامه میدهد: بعد از تهیه سرمایه، شروع کردیم به جمعآوری اطلاعات. این اطلاعات را با کمک تیم کارآفرینی انجمن دانشجویان افغانستانی در مشهد به دست آوردیم. دوستان سرمایهگذار بر ۲ موضوع تأکید داشتند؛ اول اینکه کارگاه تولید ماسک در گلشهر ایجاد شود تا نیروی انسانی لازم نیز از ساکنان همین محدوده تأمین شود. دوم اینکه مدارک قانونی برای تولید داشته باشیم که همینطور هم شد.
عالمی میگوید: بعد از تامین دستگاه و راه اندازی خط تولید در هر نوبت کاری، ۲۰ هزار ماسک تولید میکنیم و در ۳ نوبت ۶۰ هزار عدد، اما متأسفانه برای عرضه مشکل داریم و دلالها دائم قیمت پایینتر میخواهند و گرانتر از قبل میفروشند.
وی ادامه داد: در ابتدا ۳ نوبت کار میکردیم و ۱۲ نفر بهطور مستقیم در کارگاه فعالیت میکردند. تعدادی هم بازاریاب بهصورت غیرمستقیم با ما فعالیت میکردند، اما با واردات ماسک، یک نوبت کاری را تعطیل کردیم و اگر اوضاع به همین صورت ادامه داشته باشد، یک نوبت کاری دیگر را نیز تعطیل میکنیم. متأسفانه تولید قانونی مشکلات خاص خود را دارد، ولی سلامت مردم برای ما مهمتر از هرچیز دیگری است.
این مهاجر موفق افغانستانی در ادامه میگوید: اکنون ماسکی که تولیدکننده با قیمت ۶۰۰ تومان تولید میکند، در داروخانهها به قیمت ۱۵۰۰ تومان یا بیشتر به فروش میرسد. این افزایش قیمت بین تولید تا رسیدن به دست مخاطب، بهعلت همین واسطههاست. متأسفانه بازار ماسک پر است از این دلالها که قیمت آن را کاهش یا افزایش میدهند. دولت باید در این اوضاع بحرانی نظارت بر قیمت ماسک، مواد اولیه تولید و خرید از تولیدکننده را بر عهده داشته باشد. اگر این واسطهها حذف شوند، به نفع تولیدکننده و مصرفکننده است و انگیزه ما را برای تولید بهتر افزایش میدهد.
این تولیدکننده درباره کیفیت ماسکها میگوید: متأسفانه رسانههای جمعی درباره کیفیت مناسب ماسک به مردم اطلاعات کافی ارائه نمیدهند. بسیاری از تولیدکنندگان از پارچههای مناسب برای تولید استفاده نمیکنند. این امر نه تنها باعث جلوگیری از ورود ویروس به بدن نمیشود، بلکه برای مصرفکننده نیز تبعاتی را به دنبال دارد. مصرفکننده بهعلت ناآگاهی در زمینه مواد اولیه ماسک، از روی ظاهر و همینکه سهلایه باشد، آن را انتخاب میکند. هرچه آگاهی مصرفکننده درباره مواد مصرفی و نحوه تولید ماسک بیشتر باشد، به نفع تولیدکنندگانی است که از مواد اولیه خوب استفاده میکنند.
وی افزود: اگر در تهیه ماسک سهلایه از مواد اولیه خوب استفاده شود، زمان استفاده از ماسک تا ۸ ساعت افزایش پیدا میکند. در غیر این صورت، هر ۲ یا ۳ ساعت باید عوض شود. با توجه به این موضوع باید واسطهها حذف شوند تا ماسک با کیفیت بیشتر و قیمت مناسبتر در اختیار مصرفکننده قرار بگیرد.
عالمی درباره تهیه مواد اولیه این کالا بازهم به دلالها اشاره میکند و میگوید: دلالها درباره همه کارهای مربوط به ماسک دخالت میکنند. تهیه مواد اولیه نیز به واکنش این دلالها در بازار ماسک مرتبط است. همانطور که قیمت ماسک دست این واسطههاست، تهیه مواد اولیه نیز دست آنهاست. عدهای پارچهها را میخرند و احتکار میکنند و در زمانی که میخواهند، وارد بازار میکنند. این کار باعث افزایش قیمت مواد اولیه میشود و این نوسان قیمت تولیدکننده را با مشکل روبهرو میکند و آرامش را از آنها میگیرد و روند تولید ماسک نیز به مشکل میخورد. همین امر باعث واردات ماسک از کشورهای مختلف میشود.